torsdag 28. januar 2010

Ekstremregn i Peru

Mange har kanskje fulgt med på nyhetene og fått med seg at det for tiden regner mye her i Peru, og spesielt i området rundt Cusco. Dette har blitt en stor nyhetssak først og fremst fordi dette har fått direkte konsekvenser for flere tusen turister, men det er slett ikke bare turistene som lider i dette dramaet. I følge nettstedet livinginperu.com har det kraftige regnværet fått direkte konsekvenser for rundt 80.000 mennesker, og i Den hellige dalen går elva flomstor og har ført til store problemer både for lokalbefolkningen og turistene. Mange jordras har også skapt store problemer og også medført flere dødsfall. Machu Pichu ligger i tilknytning til Den hellige dalen, og den eneste veien inn til Perus største turistmagnet er med tog. Men jernbanelinjen ble for flere dager siden stengt etter at jordras og elva har ødelagt deler av jernbanesporet. Det er til enhver tid svært mange turister i området, og da jernbanen ble stengt befant flere tusen turister seg i Machu Pichu, Machu Pichu pueblo (landsbyen som fungerer som inngangsport til Machu Picchu) og på den berømte Inkastien. Disse kommer seg ikke ut fra området, og det har ført til kaotiske forhold i Machu Pichu pueblo både for turister og fastboende. Det kommer begrenset med forsyninger inn i området, og på grunn av været har de store problemer med evakueringen med helikoptre.


Slik så Den hellige dalen ut rundt nyttår. Her ser vi også elva - Rio Urubamba (også kalt Vilcanota) - som har ført til store problemer lenger ned i dalen.

Slik ser det ut etter at jordras og en flomstor Rio Urubamba har gjort sitt verk. Jernbanen er kort og godt vasket bort. Dette bildet er tatt av en turist som gikk til fots fra Machu Picchu pueblo og til Ollantaytambo.

For oss er det litt spesielt å sitte og se bilder fra området. Vi tilbragte tiden rundt nyttår i Cusco, Den hellige dalen og på Machu Picchu. Selv om det regnet mye da også, så er det tydelig at regnværet har økt kraftig i intensitet den siste måneden.Og ut fra bildene er det liten tvil om at det vil ta tid før turisttrafikken vil komme i gang igjen. Det vil kunne ta lang tid før jenrnbanelinjen inn til området vil kunne fungere igjen, og også selve tilførselsveien til Machu Picchu er sterkt skadet. Dette vil på sikt gi dramatiske konsekvenser for turistindustrien i området, og også for Peru. Det er tross alt Machu Picchu som er lokomotivet i en voksende turistindustri i Peru.

Dette er Machu Picchu pueblo og Rio Urubamba like før nyttår. Elva er stor, men det er fortsatt god klaring til både vei og hoteller.

Og slik ser det ut nå. Parkanlegget mot elva er skylt bort og veien (som er tilknytningen mellom byen og selve Machu Picchu) er ogå delvis skylt bort. Enkelte steder går nå elva helt inn til husveggene. Hvis vi ikke husker feil bodde vi på det røde hotellet til høyre på bildet når vi var der før nyttår. (Bildet er hentet fra www.reuters.com)

Noen lurer kanskje på hvordan vi misjonærer opplever situasjonen. Selv om det regner mye også i Juliaca, er det ikke noe ekstremregn utover det man kan forvente i regntiden. Og i Arequipa er det som vanlig sol og tørt vær. Det rapporteres om noe problemer i Cusco, og blant annet har veien til Lima vært stengt. Vi vet imidlertid lite om hvordan regnværet preger selve Cusco by.

1 kommentar:

Bakkesblogg sa...

Veldig god informasjon dette. Jeg kan legge til at det er mange hus, snakk om flere hundre, som har gått med i ras også nær Cusco. Menigheten til IEL-P (kirka som NLM samarbeider med) har i dag vært ut med tepper og mat.