søndag 4. april 2010

En påske er over

Litt slektstreff har det også blitt denne påska. Her nyter vi et bedre måltid sammen med Olve i Arequipa. I skrivende stund er Olve hos oss i Juliaca.

Da er påska 2010 historie, i hvert fall for oss som bor i Peru. 2. påskedag finnes jo ikke her borte, og 1. påskedag er som en vanlig søndag. Etter en kort visitt til Bolivia i palmehelga har vi stort sett vært i Arequipa denne påska. Tanken var at vi skulle oppleve litt av de påsketradisjonene som preger denne byen. Arequipa blir omtalt som en av de mest religiøse byene i Peru, og den katolske kirke har sterkt fotfeste her.

På skjærtorsdag var det kirkevandring i Arequipa. Det er mange kirker i Arequipa sentrum, og på kvelden skjærtorsdag er det lagt opp til at folk kan vandre mellom disse kirkene. I kirkene gjennomføres det ulike sermonier, og de fungerer som poster på en slags kirkevandring. Sentrum er delvis stengt av for trafikk, og det er et yrende folkeliv i sentrum. Oppslutningen om denne kirkevandringen er svært stor, og det kan være at dette er noe en god katolikk må gjøre for å nettopp være en god katolikk.


Romerske soldater til hest hører med i et spill om Jesu liv og død. Men brukte de romerske soldatene solbriller?


På langfredag var vi først og så på et spill som omfattet både Jesu liv og Jesu død. Spillet foregikk i og rundt torget i en bydel i Arequipa, og det var såpass omfattende og langvarig at vi måtte gi oss etter Jesu siste måltid. Men vi rakk å få et inntrykk av en spilltradisjon som er litt ulik den vi er vant til. Vi er vant til at ulike spill og oppsetninger skjer på en scene, og vi sitter som tilskuerer og ser på det som skjer på scenen. Også dette spillet foregikk delvis på ulike scener, men spillet var ikke statisk. Det var bokstavelig talt i bevegelse hele tiden, og mange folk fulgte med fra post til post. På denne måten ble dette også en slags påskevandring for de av tilskuerne som valgte å være med fra A til Å, og for mange var kanskje det å delta på en slik vandring viktigere enn det frelsesbudskapet som Jesus kom med.

Jesus vasker disiplenes føtter.

Dette "pasjonsspillet" var et spill i stadig bevegelse. Og flere av tilskuerne fulgte med som et haleheng til Jesus og hans disipler.


På kvelden langfredag var vi også vitne til en - for oss - litt underlig forestilling. Under en relativt stille og svartkledd prosesjon ble en kiste med en Jesusfigur bragt ut av en av kirkene i Arequipa og ført gjennom gatene. Tanken bak dette var å vise at Jesus nå var tatt ned fra korset. På mange måter var dette en sørgeprosesjon, og for oss blir dette overfokuset på Jesu død litt underlig. Han stod jo opp igjen! Og det er det jo en god grunn til å feire!!!


Jesus føres ut i sørgeprosesjon i Arequipas gater.

Vel tilbake i Juliaca feiret vi 1. påskedag med en tur ut i Guds frie natur. Ved byen Ayaviri (på vegen til Cusco) finnes det noen fantastiske fjellformasjoner, og vi og familien Hovda tok med oss kaffe og kaker og koste oss i et flott landskap.

Tre blad Mulelid ut på tur!


Peru er full av underlige fjellformasjoner, og 1. påskedag så vi nærmere på noen av disse.

1 kommentar:

Britaiskogen sa...

Hei, nå har vi kommet ned fra nok ei fantastisk påskeferie i Tydaln, denne gangen med Brage og fam. Koslig å se at dere har fått besøk.. Spørs om tanten må hjelpe litt med råd ang. kjøp av garn;-)