søndag 28. mars 2010

Soløya


Påskeferien har senket seg over Den norske skolen i Peru, og vi benyttet starten av påska til en tur over grensa til Bolivia. Titicacasjøen er en stor og flott innsjø, men vi har stort sett bare utforska sjøen fra Perusida. Deler av sjøen ligger imidlertid på Boliviansk side, og det spørs om ikke denne delen av Titicacasjøen er minst like fin som den vi kan utforske på Peruansk side. Målet vårt var den største øya på Titicacasjøen - Isla del sol (Soløya). Dette har gjennom tusener av år vært en hellig øy, og da Inkarinket la under seg området lot de denne øya bli en av tre hellige steder i Inka-riket. De hadde allerede en legende om at de opprinnelige inkaherskerne (som forøvrig var en bror og en søster) kom fra en grotte nær Cusco. Men nå la de til en ny lengende, nemlig at de samme opprinnelige inkaene ble plassert på Soløya av solguden, og at dette var opprinnelsen til Inkarinket. De mente også at solen og månen hadde sin opprinnelse på Isla del sol og Isla de la luna (måneøya), som ligger like i nærheten av soløya. Stedets mytiske karakter virker tiltrekkende på en del åndelige søkende, og vi opplevde også her at Inkaenes gamle religion tiltrekker seg en del turister med New Age-fokus.

Det er flott på soløya. Dette er utsikten mot playaen (stranda) i landsbyen Challapampa


Utsikt mot Titicacasjøen fra ruinene av soltempelet. Guiden vår påpekte at inkaene hadde god smak. Tenk å anlegge tempel med egen privat strand!


Vi fikk en flott dag på soløya, og det spørs om ikke dette også er den vakreste av øyene på Titicacasjøen. Det er mange flotte stier på øya, som opprinnelig ble brukt som pilgrimsstier både av Inkaene og kulturene før Inkaene. I tillegg er det stedvis frodig, og det er mange flotte badestrender. Vi benyttet selvfølgelig sjansen til en dukkert, og det var faktisk overraskende varmt i vannet. En tur til soløya anbefales på det aller varmeste!!!


På øyene på Titicacasjøen er det ingen biler, og nesten alle landsbyene er anlagt oppe i høyden. Det betyr behov for transport. På Soløya er det esel som gjelder, men også menneskene må gjøre en innsats for å få opp varene.

3 kommentarer:

Britaiskogen sa...

Stakk bare innom for å ønske dere god påske. Blir vel snart påskebesøk på dere! Vet om en som har gleda seg til denne turen! Vi drar til Tydaln på onsdag sammen med Brage m fam. Satser på godt vær og mye bål, pølser og ski.

The Mulelids sa...

Takk for hyggelig hilsen! Vi gleder oss også til å få besøk, men først skal vi nyte noen gode dager i Arequipa. Hils så mye til resten av familien!

almeveien sa...

Vi i Almeveien ønsker dere alle en riktig god påske. Koselig å se at dere har hatt en fin tur til Bolivia. Hils også til Olve. Klem fra oss.