onsdag 26. august 2009

Kulturforskjeller

Det er utrolig mange mil mellom Peru og Norge, og det er heller ingen tvil om at det er store kulturelle forskjeller mellom disse to landene. Samtidig er det også store kulturelle forskjeller internt i Peru, både mellom ulike deler av landet og mellom fattige og rike. Vår hverdag er stort sett knyttet til de mer fattigslige som bor på fjellet, og vi ønsker å vise dere noen områder der det helt klart er forskjell mellom en indianer på den andinske høysletten og en nordmann i Norge.

Toalettforholdene blant folk flest har tradisjonelt vært så som så, og det er kanskje årsaken til at det har vært svært vanlig at mannfolka drar ned smekken og kvinnfolka løfter opp skjørtet der det måtte passe. Det kan imidlertid virke som om de yngre generasjonene er litt mer måteholdne når det gjelder å late vannet i full offentlighet. Men når alkoholen flyter så er man ikke så kritisk til hvor man tisser. Dette bildet er tatt under en relativt fuktig religiøs fest i en landsby utenfor Puno. Elvene bak disse mannfolka viser at de ikke er de første som tisser her.


De rødbrune ølkassene er et vanlig syn på den andinske høysletten. Ved de fleste sosiale sammenkomster, om det dreier seg om en fotballturnering, nabotreff eller en religiøs fest, settes det frem kassevis av øl. Og resultatet er en offentlig fyll som vi sjelden opplever i Norge. Norge er jo kjent for sin fyllekultur, men den er heldigvis ikke satt sånn i system som den kulturen man kan møte på i høylandet i Peru. Det er ikke enkelt å holde seg avholden eller måteholden til alkohol når alkoholen flyter og alkoholen brukes som markør av både vennskap, glede og tilhørighet.

Dette bildet er vist på bloggen tidligere for å vise at muskelkraft ofte foretrekkes fremfor maskinkraft. Men bildet har også en annen side. Etter at mannen hadde gravd over store deler av veien, fyllte han bare delvis igjen grøfta og gjorde ingen forsøk på å gjøre veien like fin som den var før han begynte på sitt graveprosjekt. På oss virker det som om det er fullt lovlig å grave i offentlig vei uten å rydde skikkelig opp etter seg. Mange bruker også offentlig vei som depot for grus, sand og stein. Resultatet er redusert fremkommelighet, men det virker som om det er allment akseptert at veier også kan brukes som lager.

Når du reiser rundt i byene på den andinske høysletten vil du legge merke til at det mange steder er anlagt flotte sportsanlegg. Samtidig vil du legge merke til at mange av disse anleggene bærer preg av slitasje og forfall. Det kan virke som om mange lokalpolitikere har lagt stor prestisje i å bygge flotte anlegg, men ingen har tilsynelatende tenkt på at disse anleggene også må vedlikeholdes. Derfor står mange idrettsanlegg og bokstavlig talt råtner på rot. Dette utendørsbassenget ligger i tilknytning til et stort og forfallent idrettsanlegg i byen Azangaro, ca. 1 times biltur fra Juliaca. Bassenget har nok ikke blitt brukt på mange år, og man kan jo undres på hvem som fikk idèen om å bygge et utendørsbasseng uten oppvarmet vann i 39oo meters høyde!

Det siste bildet er knyttet til noe peruanerne er svært flinke til, nemlig det å stå (eller i dette tilfellet, å sitte) i kø. Peruanerne står ofte i kø, ikke minst når de skal betale regninger. Dette bildet er tatt ca. 1,5 time før banklokalet åpner, og køen strekker seg videre til høyre og rundt et hushjørne før vi nærmer oss banken. Det underlige for oss nordmenn er at det er fullt mulig å unngå mange av disse køene. Ved å betale f.eks. vann- og strømregning en eller flere dager før eller etter forfallsdatoen kan man faktisk gå rett til disken og få betalt regningene. Men av en eller annen grunn virker det som om mange har fått det for seg at regninger skal betales nøyaktig på forfallsdato. Og slikt blir det køer av. Samtidig har jo slike køer den bieffekten at det gir inntekter til de som selger mat og drikke til de som står i kø. Så det er aldri så ille at det ikke er godt for noe!

3 kommentarer:

almeveien sa...

Hei. Nok en hilsen fra Almeveien. Lever meg inn i leveforholdene i Peru. Kommer stadig tilbake at det er flott å bo i Norge.Høsten begynner så vidt å vise seg at vi nærmere oss september mnd.Klem til dere alle.

Bestemor Drillo sa...

Fant tilfeldigvis denne bloggen.
Virkelig fasinerende ! Kontrastene til Nordmenn og Norge må være enorme og livet der må være både spennende og utfordrene.
Skal følge med videre!

margrete sa...

Hei folkens! Det er så arti å lese bloggen deres, og jeg synes dere er så heldige som får oppleve alt dette!! Hverdagen er vel hos dere også, men du verden som dere kommer til å leve på minnene når dere kommer hjem igjen! Snakker av erfaring altså :) Håper dette siste året blir et flott år for dere alle 5. Og vi teller mnd til dere er her igjen ;) Ha ei flott helg alle sammen!! Stor klem fra Kiplisene på Stjørdal