mandag 13. juli 2009

Ekstremkulde i Peru?

Denne lille jenta bor i gruvebyen La Rinconada, 5000 m.o.h. Vi får håpe hun har det bra, selv om det har vært kaldere enn normalt i Sør-Peru denne vinteren.


Av og til får vi gjennom norske nettsider tilgang til informasjon om Peru som er litt overraskende for oss som bor i Peru. I dag var jeg innom Aftenposten.no og fant en artikkel om at barn dør i ekstremkulde i Peru, se http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3167013.ece. Det var BBC som var kilden, og de kunne fortelle at vinteren kom tidlig til Peru i år, og at det fra mars har dødd 246 barn under 5 år i Peru på grunn av denne ekstremkulden. En tredjedel av dødsfallene har skjedd i region Puno, d.v.s i den regionen som vi bor i. Dette er tragiske tall, og i følge nettsiden livinginperu.com er dette 40% flere dødsfall enn "normalt". Det viser igjen at det er tøft å bo høyt til fjells og at det årlig faktisk dør svært mange små barn i Peru på grunn av kuldereltaterte problemer som nedkjøling og lungebetennelse.

Samtidig må vi få lov til å påpeke at mye av det som står i denne artikkelen gjelder områder og høyder som langt overgår de vi normalt holder til på. Det nevnes i artikkelen at det har vært mye snø, isende vind og iskalde temperaturer - ned mot 20 minusgrader. Vi i Juliaca har nok hatt det kaldere enn normalt (ned mot 8 minusgrader om natten), men snø og isende vind har vi sett lite til. Det er nok primært de som bor godt over 4000 meter over havet og langt fra Titticacasjøen (som stabiliserer klimaet) som har slitt ekstra i år. Samtidig er det mange på den andinske høysletten som bor i svært dårlige hus og som i tillegg har lite klær. Da vil selv noen få minusgrader om natten være en stor utfordring for både små og store.

Ingen kommentarer: